“Anton Kruiderink wederom gecontracteerd”

Sportvretertje Anton Kruiderink galmt door Zutphen

Mijn stembanden
zijn onverslijtbaar’…

‘Geen heimwee naar stad met blauwe tegeltjes’

Van een speciale verslaggever
Onbetwist is hij een van de smaak- en gangmakers op het gebied van grote sportieve evenementen in Zutphen. In januari praat hij de marathon Zutphen fietst voor Alpe D‘HuZes aan elkaar. ‘Mijn stembanden zijn nog lang niet versleten…’ zegt mister Anton Kruiderink.

De Zutphenaar is er helemaal klaar voor om de fietsers begin volgend jaar een extra boost te geven tijdens de marathon voor het goede doel.  Een trainingsstage heeft hij zelf niet nodig. Zijn stembanden zijn volgens hem in topvorm.
,,Ik drink iedere dag een glas chocolademelk, meestal warm om mijn stem in conditie te houden. Daarnaast veel hagelslag op witte boterhammen. Dat vind ik heerlijk en die chocoladesnippers zorgen er voor dat mijn kaakspieren goed accelereren als ik snel en veel tegelijkertijd aan elkaar moet praten.’

Hij heeft er nog steeds geen spijt van dat hij ooit Delft voor de stad met de vijf torens heeft verruild. Toen Anton in 1973 vanwege zijn werk kwam overwaaien vanuit zijn geboorteplaats Delft naar Zutphen, realiseerden de inwoners van Zutphen niet welke wervelwind ze binnen de gemeentegrenzen hadden gehaald.
Hij was direct al verknocht aan korfbalvereniging ZKC (tegenwoordig KVZ). Hij was meer dan een animator. ‘Ik heb de nodige ballen in het mandje zien glijden,’ vertelt hij. ‘Ballen, heel veel ballen overigens.’

Anton zorgde volgens oud-spelers voor een groot feest. Zijn nadrukkelijke aanwezigheid zorgde voor veel vertier. Bovenal was hij een echt verenigingsdier in die jaren. Gelijk de eerste avond was hij al te vinden op het veld, maar zeker ook in de kantine van de korfbalvereniging.
Mede vanuit die club, maar zeker ook door de persoonlijkheid die Anton is,  is hij bij vele evenementen betrokken geraakt. Binnen de korfbalvereniging was hij een actief bestuurder en trainer.

Hardlopen
Decennia geleden werd Anton ook regelmatig gevraagd om bijvoorbeeld tijdens carnavalsoptochten de microfoon ter hand te nemen.
‘Ik ben altijd rap van de tong geweest,’ zo verklaart hij zelf. Eind jaren tachtig maakte hij de overgang naar het hardlopen. Na zijn eerste wedstrijd was hij gegrepen door deze sport en zette hij zich in bij Hanzesport. ‘Geloof me, ik wist niet dat ik zo enorm hard kon lopen,’ herinnert hij zich nu.
Bij Anton geldt niet halfbakken met iets bezig zijn: ook bij Hanzesport weer in verschillende rollen, maar zeker ook weer met de microfoon in de hand, bijvoorbeeld bij de Hanzeloop, de doorkomst Roparun en de Giro d’Italia. ‘Ik heb zes keer aan die RopaRun deelgenomen,’ zegt hij.
Anderen weten Anton ook altijd te vinden, bijvoorbeeld de ETP om de carbid knallen op Oudejaarsdag te becommentariëren, en vorig jaar tijdens het Beachvolleybal op de markt en dus nu ons eigen fietsevenement van 2018.

Bert Ronk, zoals vanouds enthousiast, zegt namens de organisatie: Wij zijn super trots en blij om zo’n Zutphens fenomeen aan de commentaarknuppel te hebben! Er zullen weer vele ongebreidelde, maar vooral zinnige teksten door de hal schallen, reken maar!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *